lidt om min føst dag som kunstner
dagen efter I Politiken den 9. oktober 1999 kunne man under overskriften: ”Skandaler på hjul” læse: ”I’m not a rolling stone, I’m a rolling piece of art, står der på Klaus Emilius’ T-shirt. Det menneskelige kunstværk er steget ud af sin kørestol og er ved at krabbe sig op ad stentrappen til udstil- lingsrummene inde i Århus Kunstmuseum.… En stor del af de knapt 300 indbudte måtte også krabbe sig ind på museet. … Virvaret var sit højeste, da en af museets jakkesætklædte ansatte kommer ud og giver sig til at dele løbesedler ud til aktivisterne.
På sedlerne medgiver inspektøren, at kunstmuseet er utilgængeligt for handicappede, men at der bliver rådet bod på det, når det nye museum Aros bliver bygget i 2002”. Med sedlerne håbede museets personale, at demonstranterne gik hjem, når stedet havde gjort denne indrømmelse, men dette havde skolens elever ifølge artiklen kun denne kommentar til: ”Hvis I flyt- ter jer på grund af et stykke papir, er det fan’me for billigt sluppet.”
et tidspunkt kom den daværende kulturminister Elisabeth Gerner Nielsen, og hun måtte sammen med den tydeligt irriterede museums- inspektør kæmpe sig vej ind i museumsbygningen. Hun er venlig over- for demonstranterne og siger. ”Det er fantastisk vigtigt, at vi gør vores arkitekter opmærksom på, at det ikke er alle mennesker, der går på to ben.” Hun går ind og holder sin åbningstale i udstillingsrummene, og bagefter går hun ud og holder den samme tale for Egmont Højskolens elever, som jo ikke kan komme ind til udstillingen. En handling, der giver demonstranterne en fornemmelse af, at man ikke har demonstre- ret forgæves, og at folk i magtpositioner kan udvise respektfuld adfærd overfor de mennesker, der må kæmpe sig til en værdig plads i kultur- livet og i samfundet i øvrigt.
”Skandaler på hjul” bliv lavet sammen med KUNSTBIEN Klaus Emilius …Det menneskelige kunstværk er steget ud af sin kørestol der ved bliv jeg kunstner i 1999
lidt mere om det Kulturelle tilbud for alle
Århus Kunstmuseum åbnede i efteråret 1999 en udstilling under tit- len: ”Skandaler i Kunsten”. Museet ønskede at udstille nogle af de kunstværker og installationer, som havde vakt de største skandaler i det 20. århundrede. Ved ferniseringen var en gruppe på ca. 30 eleer fra Egmont Højskolen en af dem var klaus emilius der dukket op . Med stokke, kørestole og far- vestrålende gevandter besværliggjorde de indgangen for de besøgende til museet. Med demonstrationen ønskede eleverne og (Klaus Emilius der hvad med til at lave denne demonstration) endnu en gang at gøre opmærksom på stedets dårlige tilgængelighed. Den skulle samti- dig påpege den dårlige tilgængelighed for mennesker med handicap.
øv jeg ikke har foto af det kun avis udklip af det